Tuesday, September 04, 2007

Nilai Kepercayaan.

Salam Ramadan.

Sejak dulu, sejak kecil, cerita seorang budak pengembala kambing menipu seluruh isi kampung bahawa gembalaannya diserang serigala seringkali kita dengar. Ia cerita benar atau cerita yang direka-reka bukanlah soal utama. Yang penting, pengajaran yang kita timba daripada sebuah cerita lama ini – jangan menipu, penipu tidak akan dipercayai, pembohong akan diabaikan. Itu semua teladan yang kita timba sejak dulu.

Tapi bagi saya, cerita ini punya teladan yang lebih dalam. Teladan yang harus digali bukan sekadar di permukaan, bukan terhad kepada mauduk nasihat. Tetapi lebih dalam lagi. Betul. Bohong adalah satu sikap yang harus dijauhi. Akibatnya buruk – cakapnya tidak diguna pakai, tidak dipercayai. Lalu mengakibatkan kesan seburuk kehilangan seluruh gembalaan.

Daripada cerita ini, budak ini telah kehilangan kepercayaan orang kampung kepadanya. Kehilangan kepercayaan adalah sesuatu yang serius. Diabaikan cakapnya. Pantas ditakwilkan kata-katanya. Bila dia berkata ada, orang menyangka ia tidak ada. Kerana, kata-katanya tidak boleh dipercayai. Cakapnya difahami sebaliknya. Orang hilang kepercayaan kepadanya.

Tetapi, hilang kepercayaan orang kepada kita bukan hanya kerana bohong. Yang menyebabkan orang tidak percaya kepada kita bukan saja satu sebab, tetapi lebih. Mungkir janji juga boleh menyebabkan orang hilang percaya kepada kita. Lalu, di masa kelak, janji kita – oleh kerana sikap kita yang mungkir janji – akan diabaikan. Janji kita akan sama seperti cakap kosong, berdengung sekuat ting kosong bila diketuk, berisi tiada bila dilihat.

Dalam konteks ini, bercakap bohong dan mungkir janji membawa kesan yang sama – hilang kepercayaan orang kepadanya. Kata-kata keduanya dibiar macam sampah, ditolak ketepi, ditakwil kepada sesuatu yang lain. Kerana ia tidak boleh dipercayai.

Bukan saja janji. Kerana orang menilai cakap kita, baik cakap benar atau bohong, baik janji atau mungkir janji, bahkan cakap kita sehari-hari.

No comments: