Sunday, December 05, 2010

Al-Khairu Kulluhu Biyadih | Kebaikan Itu Seluruhnya Adalah Di Dalam Percaturan-Nya

Kebaikan itu semuanya di dalam genggaman Tuhan, bukan di dalam genggaman kita. Kita tidak pernah menguasai suatu apa pun, melainkan apa yang Tuhan perkenankan untuk kita. Lalu kita akur bahawa kita adalah manusia paling lemah, yang bukan saja tidak punya apa-apa, bahkan tidak mampu apa-apa, kerana apabila kita melakukan sesuatu, walau sekecil-kecil perkara, adalah dengan perkenan Tuhan.

Kita selalu menyangka bahawa kekayaan itu adalah kebaikan, tetapi berapa banyak sudah kita perhatikan orang yang binasa kerana kekayaan. Kita kemudian menyangka bahawa kegembiraan itu adalah kebaikan, tetapi kedapatan banyak mereka yang hanyut dengan kegembiraan yang lalai. Kita menyangka bahawa kebijaksanaan itu adalah kebaikan, tetapi betapa banyak yang membuat bencana dengan ilmu yang mereka ada. Kita menyangka itu dan ini adalah kebaikan, tetapi betapa banyak yang kita sangkakan itu diterbalikkan menjadi bencana kepada mereka.

Sebetulnya, kebaikan itu seluruhnya di genggaman Tuhan. Tidak satu pun di capaian kita, melainkan apa yang Dia capaikan untuk kita. Lalu mintalah kepada Maha Pemurah untuk mencapaikannya kepada kita, kerana Dia adalah Maha Pemurah, bukan seperti kita yang maha kedekut. Pintalah apa saja, dan ketahuilah bahawa Dia pasti menunaikan permintaan, atau menunaikan maksud pintaan.

Bukan bererti apabila kita masih dalam kemiskinan walaupun setelah meminta menjadi kaya itu bererti Dia kedekut dan menolak doa, bahkan itulah sebenarnya tanda pemberian, kerana Dia Maha Tahu. Sesetengah kita tidak elok keadaannya setelah kaya, kerana kekayaan membuatkannya sombong dan dosa, takbur dan besar diri, menghinakan orang, lalu dengan rahmat-Nya, Dia menjadikan sesetengah kita itu miskin, hatinya luluh dan penuh rendah diri, menjadi hamba-Nya yang selalu meletakkan harap kepada Pencipta, hingga kemiskinan itu merupakan rahmat dan berkat kerana kekayaan itu tidak membawanya kepada kebaikan.

Kerana kebaikan itu adalah di tangan Tuhan, bukan di tangan kita.

Pernahkah kita berjumpa dengan orang yang belum belajar bercakap, lalu dia banyak terdiam. Tidak pandai bergaul dengan orang. Tetapi setelah belajar bercakap, menjadi seorang yang fasih, lidahnya dia gunakan untuk mencaci orang, bahkan dengan cara yang seni dan indah, menghasut dan menimbulkan permusuhan sesama manusia dengan kesenian lidah dan tutur, lalu apakah kebaikan lebih dari dia mendiamkan diri, dan apakah manfaat lebih dari dia menjadi seorang yang tidak terjebak kepada semua itu?

Kerana kebaikan itu di dalam kekuasaan Tuhan, bukan di dalam capaian kita.

Akuilah kejahilan diri, bahawa kita bukan saja tidak mengetahui dunia apa lagi akhirat, bahkan jahil dengan kebaikan diri dan keburukannya. Lalu kita menjadi seorang yang tahu mengharap kepada Tuhan, meletakkan baik sangka terhadap apa saja yang Dia tetapkan untuk kita, supaya sifat kehambaan itu terpakai kepada diri bahawa kita adalah hamba-Nya yang jahil dan lemah, tidak mampu menguasai sesuatu walau sekecil apa-apa pun hinggalah diperkenankan-Nya. Semakin banyak yang mampu kita lakukan, semakin itulah menjadi tanda kemurahan Tuhan, belas ihsan-Nya, dan kasih sayang-Nya.

Kemudian janganlah menjadi takbur, kerana kita tidak mengetahui di manakah letaknya kebaikan, di mana letaknya keburukan. Kerana kita tidak mampu memutuskan sesuatu. Tetapi pohonlah, supaya Dia menghalakan kita kepada kebaikan, menyabarkan kita di atas ujian, kerana mukmin itu segala-gala mengenainya adalah kebaikan, apabila dia diberi dia bersyukur, apabila dia diuji dia bersabar. Pohonlah agar kita dijauhkan dari istidraj, zahirnya adalah kebaikan, namun intinya adalah bencana.

Tuhan, pandulah kami kepada kebaikan, dan tetapkan kami dalam kebaikan.

No comments: