Thursday, June 02, 2011

Irama Yang Tiada Tandingan

Dulu, bila sesekali Mesir dilanda hujan yang kalau turun pun cuma rintik, peluang terindah adalah untuk mendengar bunyi apabila ia menitis ke atas daun. Irama itu di tengah-tengah negara padang pasir yang berceracak hutan batu ini adalah ibarat sebuah lagu dari syurga, yang mengisi kekosongan dalam hati pada suara alam yang jauh ditinggalkan menyeberang benua.

Sekarang, irama itu masih lagi merdu bila kedengaran. Walaupun agak menakutkan juga sesekali kedengaran guruh dari jauh, tetapi masih harmoni dalam menghasilkan sebuah keindahan bunyi. Apatah kalau setiap derai hujan itu berdenyut selari dengan irama hati, turun naik nafas, paduan sempurna itu menerbitkan arus yang menghanyutkan ke muara benak yang paling hujung.

Pengalaman saya pulang dari Pasir Gudang ke Air Hitam di bawah langit yang gelap dan silau petir dari jauh baru-baru ini sungguh menduga, apabila melalui lebuh raya yang sunyi dan tidak berbumbungkan apa-apa. Cukuplah papan tanda memberitahu bahawa perjalanan masih jauh sudah menanam bimbang dalam hati, walaupun desir-desir sangka yang buruk itu kerap saya tepis dengan istirghfar. Tapi bila sudah sampai ke persimpangan Senai-Kuala Lumpur, kenderaan semakin banyak, dan awan gelap itu berjaya saya pintas, barulah reda lega itu mula menyusup ke hati.

Syukur pada Tuhan yang mengirimkan sekian banyak bunyi, hingga silih gantinya menafikan bosan, dan mewujudkan irama yang tiada tandingan

No comments: