Wednesday, August 03, 2011

Catatan Hujung Persinggahan 2: Fala Tuzakki Nafsaka

Faj-atan, tiba-tiba, saya terkenangkan maksud sebuah firman yang bermaksud (( Maka janganlah kalian menyucikan diri kalian )). Menyucikan dalam ayat ini, atau dalam lafaz arabnya, tuzakku membawa maksud, menganggap diri sebagai baik, bersih, soleh, atau seumpamanya, Apatah lagi kalau bukan sekadar menganggap bahkan mengungkapkan diri sebagai baik, soleh, atau dalam bahasa yang lebih mudah, memuji diri kerana suatu amalan kebaikan yang dilakukan. Apatah lagi kalau bukan sekadar mengungkapkan, menyatakan diri sebagai baik, soleh, memuji diri sendiri bahkan melampaui lagi sehingga menghinakan orang lain yang tidak melakukan amalan kebajikan yang dia lakukan.

Allah. Sungguh. Menganggap diri lebih baik daripada orang lain dan memuji diri sendiri itu sungguh bukan ajaran agama kita. Walaupun semua pujian itu hanya kita tuturkan di dalam hati, apatah lagi kalau kita ungkapkan dengan lidah. Sungguh, kebaikan Tuhan itu adalah amat luas, bukan terbatas hanya pada amalan kebaikan yang kita lakukan, yang kita rasakan sesetengah orang lain tidak lakukan. Amalan kebaikan itu amat banyak, dan apa yang kita lakukan itu, yang tidak dilakukan oleh orang lain itu, cumalah sebahagian kecil daripada seluruh amalan kebaikan yang ada. Lalu, untuk apakah kita melanggar firman ini dan memuji diri, di dalam hati mahupun dengan lidah?

Benar. Mungkin amalan kebaikan yang kita amalkan itu mempunyai ganjaran kebaikan yang tinggi, atau paling tinggi, sehingga kita merasakan kita lebih baik berbanding mereka yang tidak mengamalkan amalan kebajikan yang kita lakukan. Kita merasakan, bahawa ganjaran amalan kebajikan yang dilakukan oleh orang lain adalah kecil berbanding dengan ganjaran amalan kebajikan yang kita lakukan. Tetapi, apakah kita mempunyai jaminan amalan kita akan diterima? Dan apakah jaminan untuk kita mengatakan, ganjaran yang kita terima adalah lebih besar dari ganjaran yang orang lain terima? Apakah jaminan untuk kita mengatakan bahawa kita lebih baik di sisi Allah berbanding orang lain?

Jangan sampai kita lupa bahawa Allah itu Maha Pemurah. Dia boleh memberikan ganjaran yang besar untuk amalan kita, tetapi Dia juga berhak untuk memberikan ganjaran yang jauh lebih besar kepada sesiapa yang Dia kehendaki. Bukankah selama ini kurniaan Allah juga begitu? Bahawa Dia telah menuliskan kita Islam di alam ruh, sebelum sempat kita menadah tangan untuk menjadikan kita Islam. Dia telah menuliskan untuk kita rezeki sebelum sempat kita mengangkat tangan memohon diberikan rezeki. Lalu, apakah yang menghalang-Nya untuk memberikan ganjaran lebih besar kepada orang lain, lebih besar dari ganjaran yang Dia berikan kepada kita?

Sungguh, sebesar manapun amalan kebaikan yang kita amalkan, panjatkanlah rasa harap agar Dia menerimanya, dan elakkan memuji diri apatah lagi menghinakan yang lain, sama ada dengan lidah ataupun dengan hati, kerana kita tidak tahu, barangkali orang lain itu lebih dekat kepada Allah berbanding kita. Elakkan memandang orang lain hina walaupun dengan hati, kerana seperti mana maksud firmannya, (Dan Dia Maha Mengetahui apa yang ada di dalam dada, hati)) Tetapi, pandanglah orang lain dengan pandangan rahmat dan belas kasih, sungguh, yang membawa manusia kepada Tuhan itu bukanlah kita, tetapi adalah Dia.

No comments: