Tuesday, January 03, 2012

Di Sini Kutemukan : 2 : Lapis-Lapis Di Atas Kita

Bila manusia berada di muka bumi, mereka menyangka yang awan, matahari, bulan, bintang itu berada di satu lapisan yang sama. Dia melihat semuanya berada di atasnya, dan tingkatan itu cuma ada dua. Tetapi apabila dia sampai ke awan, dia menyangka, matahari, bulan dan bintang itu berada di satu lapis yang sama, dan ia tidak menyedari sehinggalah dia tiba di matahari, untuk menyaksikan bintang jauh lagi berada di atas. Ketika di matahari pun, dia menyangka semua bintang itu berada di lapis yang sama, hinggalah dia tiba di bintang terdekat untuk menyedari bahawa terdapat lapis-lapis di atasnya.

Manusia, dengan kejahilannya, menyangka semua tingkatan ilmuan itu satu, dan baginya adalah sama. Dia seperti manusia yang melihat awan, matahari, bulan, dan bintang berada di satu lapis yang sama. Tetapi, apabila dia sudah berilmu lebih sedikit hingga sampai ke awan, barulah dia menyedari hakikat bahawa ilmuan itu ada banyak tingkat, dan dengan keilmuan yang dia ada pun, dia masih tidak dapat memastikan kedudukan tingkatan-tingkatan di atasnya.

Kerana itu, belajar itu bukan saja untuk mengilmukan diri, tetapi juga adalah supaya kita boleh mengetahui lapisan dan tingkatan orang yang lebih berilmu. Tetapi dengan secupak yang kita miliki, kita masih menjahili semua lapisan, dan ia seolah-olah kelihatan sama. Kerana, hanya orang yang berilmu saja tahu kedudukan orang yang berilmu di atasnya. Adapun kita, adalah sama seperti manusia yang berada di atas muka bumi.

Apabila kita dikenalkan nama Imam-imam besar, kerana kejahilan kita barulah kita menyangka mereka itu semuanya berada di satu lapisan, padahal setiap satunya mempunyai tingkat lapisan yang berbeza. Tetapi perkara itu adalah tersembunyi dari kita. Dan kita hanya boleh mengetahui apabila seorang ilmuan memuji ilmuan yang lain, dan hanya pujian ilmuan saja mempunyai nilai kepada ilmuan lain. Adapun kita yang memuji bulan, matahari, bintang dengan tingkatan yang sama, pujian kita itu tidak menunjukkan nilai kedudukan mereka, kerana kejahilan kita tidak menyampaikan kita kepada tahap pemahaman kedudukan yang sebenarnya.

Kerana itu, bersifatlah rendah diri, kerana kita tidak tahu siapakah yang berjalan mundar mandir lalu lalang di depan belakang kita. Barangkali dia adalah bintang yang paling jauh, dan kerana kita baru tiba di awan, kita tidak menyedari nilai sebenarnya.

No comments: