Tuesday, December 04, 2012

Di Sini Kutemukan 13: Hak Kita

Kita tidak pernah menafikan setiap orang mempunyai hak. Dan hak itu wajib ditunaikan. Bahkan kita berhak menuntut sesuatu yang merupakan haknya. Bahawa orang yang dinafikan haknya adalah dianggap dizalimi. Bahkan orang yang mengambil alih hak orang lain dianggap zalim. Dan dalam hubungan dua pihak terdapat banyak jenis hak, kerana terdapat pelbagai jenis hubungan.

Namun, adakah kita mesti menuntut hak kita? Adakah jika hak kita dinafikan, kita wajib memprotesnya? Adakah apabila kita tidak menuntut hak kita, kita dianggap lemah, tiada harga diri? Adakah kita boleh membiarkan sesuatu yang merupakan hak kita diambil orang, atau kita mesti mempertahankan hak kita?

Bagaimana tindakan Nabi dalam hak ini? Hak Tuhan Nabi sentiasa pertahankan. Dan Nabi juga menjaga hak orang lain, kerana hak orang lain apabila tidak dijaga akan menyebabkan permusuhan. Tetapi Baginda s.a.w. tidak menuntut hak Baginda s.a.w., tanda luasnya sifat belas kasihan Baginda s.a.w., dan baiknya layanan Baginda s.a.w. terhadap orang di sekeliling Baginda s.a.w.

Bukankah kita kerap mengucapkan atau mendengar kata-kata yang sama. "Tuhanku, aku tidak layak masuk syurga-Mu namun tidak pula aku sanggup ke neraka-Mu". Bahkan, seperti maksud sabda Baginda s.a.w., tiada orang yang layak masuk ke syurga kerana amalannya, tetapi masuk ke syurga adalah kerana belas kasihan Tuhan.

Kalaulah dihitung semua amalan, dan kalaulah Tuhan menuntut semua haknya, maka tidak ada yang sanggup menunaikan haknya. Seperti maksud firman Tuhan, "Tidaklah engkau menyembah Tuhan dengan hak sembah yang sepatutnya". Jadi, adakah kita perlu berkeras menuntut hak kita sekiranya ia terpulang kepada kemurahan hati kita dan hanya membabitkan kita sahaja? Fikirkan. 

No comments: