Tuesday, August 31, 2004

Mansurah atau Merdeka

Sejejak kaki ke bumi Mansurah, hujung kasut kiriku sudah dijilat lumpur Utubis Gadid, mencari mahmul. Kali ini aku menjejakkan kaki buat ketiga kali. Sepanjang perjalanan entah berapa kenangan menerpa membariskan senyuman di khayalan sendiri. Aku hampir-hampir berkata, aku bagai menemui makna bagi kalimah cerpen.

Sekali lagi, merdeka tidak kusambut. Bukan lupa erti perjuangan, bukan lupa tarikh keramat. Mungkn aku lebih terkesan kata guru, " Terlalu gembira tidak normal, begitu juga terlalu sedih. Orang yang normal adalah orang yang tenang".

Jurnal ini ku isi buat kedua kali. Mungkin tiada apa yang istimewa. Oleh itu jangan dibanding dengan yang pakar. Mungkin untuk mula ini cukup kadar aku melayan kehendak diri yang mahu mencuba.

Apa cerita Kaherah sekarang ini? Aku tidak tahu. Jadualnya semacam penuh dengan nasyid berselangselikan tilawah. Itu pagi tadi. Malam ini? Bacaan doa selamat? Dengarnya ada persembahan sajak daripada johan. Sajak aku tidak mencapai tangga itu nampaknya, tiada markah untuk persembahan yang kaku dan bersahaja. Agakku.

Apapun, aku mula merindu 'isteri' yang ku tinggal di bilik syaqqah satu. Subu'. Amli tahu rasanya. Sudah ku balut ia di dalam kotak, seperti aku membalut kehendak memacu kaki ke bumi yang 'bunganya lebih kuntum daripada kumbangnya' ini.

Mungkin aku akan lama di sini. Melayan beras yang meminta di isi ke dalam syantoh. 3 Kilo? Aku bukan zaki beras, tetapi masih tetap terus adalah al_jantanie.

jumpa lain kali,
salam dari pembaris_kecil

No comments: