Friday, December 21, 2007

Duit Modal CDRK

Duit modal CDRK telah kembali. Alhamdulillah. Dalam jumlah yang bersih. Setelah ditolakkan segala jenis belanja terdahulu, belanja-belanja tepi, upah dan bayaran.

Walaupun saya bertekad menjualnya dalam harga yang murah dan berpatutan, dan bagi sesetengah orang terlalu murah, saya masih tidak mengabaikan sifat mencari untung. Tetapi untung yang sedang-sedang. Bukan juga menjadikannya murah dengan sifat tak kisah rugi, tetapi dengan sifat mahu memudahkan orang beli. Atau sekurang-kurangnya, mereka boleh memperuntukkan duit yang selebihnya untuk tujuan yang lain. Bukankah kita sama-sama pelajar? Kita hidup dalam situasi bergantung pada bantuan ibu bapa keluarga, dan sama-sama bersifat memerlukan?

Barangkali kalau dalam dunia korporat, kita boleh mensasarkan keuntungan lebih, atau mengkadarkan harga menurut jenis pembeli sesuai dengan status, atau boleh saja menjadikannya beberapa harga. Untuk pelajar harga lain, untuk pekerja harga lain. Atau sebetulnya apakah hadaf kita yang asma dan arko bila kita cuba menerbitkan sebuah buku?

Kalau keuntungan, apakah keuntungan itu tidak boleh dicapai dengan harga yang berpatutan? Kalau nama, apakah tidak boleh ia dimurahkan? Dan kalau kerana ingin menyampaikan tulisan, adakah ia tidak wajar dengan harga yang bersesuaian? Apakah kita ingin menjadi orang-orang yang kita kutuk sebagai - penjual yang tak berperikemanusiaan, cekik darah - tetapi apabila berada di tempat mereka, kita melakukan perkara yang sama dan serupa?

Tidakkah itu menjadikan kita berada di kasut yang kita ludah, lalu ia mengering di tapak kaki kita?

Sebetulnya, saya tidak ada hak untuk berkata begini. Bahkan bukankah dengan izin Tuhan juga modal itu kembali, dan dengan izinnya juga saya boleh merasa lega dan syukur. Akan tetapi, saya kerap memikirkan – siapakah yang kita ingin jadi sebenarnya?

Pernah adik saya membangkitkan, betapa ‘jangan meletakkan harga yang murah sekalipun ia murah’, kerana manusia akan memandang rendah barang jualan kita. Lalu memandang sebelah mata. Lalu diabaikan begitu saja. Ketinggian mutu barang kita akan menjadi rendah kerana kerendahan harga. Walaupun kita berniat membantu, dan memudahkan. Memurahkan.

Tetapi juga bermain dalam fikiran saya, siapakah yang mengajarkan fikrah seperti ini kepada kita? Saya? Awak? Mereka? Si majhul yang tidak kita ketahui namanya? Atau kita diajar oleh ketinggian tamadun untuk bersikap dengan kerendahan budi? Atau lebih tepat lagi, untuk bersikap dan berpandangan bahawa, harga itu penentu tinggi rendah mutu dan kualiti?

Sejak bila fikrah seperti ini mendominasi kita? Tinggi rendah kualiti barang bukan ditandai dengan harga. Mereka yang mempunyai akal yang celik akan mengatakan, kerana jauharnya, zatnya, hakikatnya, isinya. Harga bukan menandakan tinggi rendah kualiti, tetapi menandakan tinggi rendahnya kemampuan beli. Ataupun sebetulnya kita menganggap para pembeli buta kualiti dan jahil nilai zat. Atau kita membutakan mereka, mentakmimkan kepada semua, jamiknya.

Pernah seorang kawan membangkitkan hal yang sama. Kalau mereka akan membeli juga sekalipun mahal, mengapa perlu menjual murah? Logiknya ya, tetapi saya tidak mampu untuk berpandangan seperti itu. Kerana saya juga sedar kemampuan belian sendiri, dan menyedari kemampuan belian orang. Bahkan saya tidak mahu menjadi tembok penghalang di antara pembeli dan barang jualan. Alangkah sayang kalau mereka bercita-cita mahu membacanya, dan kita menjadi satu dari sebab penghalangnya. Tidakkah itu dianggap kerugian dalam jalan mencari untung? Lainlah kalau mereka sendiri tidak mahu membelinya.

Saya tidak pandai membetulkan. Terpulang fikiran anda bagaimana.

Alhamdulillah juga. Setelah 600 unit terjual dan duitnya di tangan saya, modal telah kembali. Kos pengurusan juga telah dijelaskan. Belanja terdahulu telah dibayar. Upah telah diserahkan. Izin terbit telah disempurnakan. Ada 400 unit lagi yang belum dikutip, dan belum dipastikan jumlah jualan. Doakan ia habis. Aamiin.

No comments: